ΘεραπείαΕπείγοντα περιστατικά

Πονόδοντος- Απόστημα (Πρήξιμο)

Ο πόνος στα δόντια συνήθως είναι αποτέλεσμα τερηδόνας η οποία έχει επεκταθεί ή πλησιάζει τον πολφό (νεύρο) του δοντιού. Σε περίπτωση νέκρωσης του πολφού πιθανώς να εμφανιστεί απόστημα. Για την αντιμετώπιση του πόνου μπορείτε να:

  • Χορηγήσετε παυσίπονο
  • Ξεπλύνετε το στόμα του παιδιού με χλιαρό νερό και απομακρύνετε τροφές που πιθανόν υπάρχουν με την οδοντόβουρτσα ή με τη χρήση οδοντικού νήματος
  • Επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδοδοντίατρο για οδηγίες και τον προγραμματισμό ραντεβού
  • Σε περίπτωση αποστήματος πρέπει να γίνει άμεσα κλινική εξέταση και λήψη αντιβίωσης με οδηγίες παιδοδοντιάτρου
Δάγκωμα χειλέων -γλώσσας

Αρκετά συχνά τα μικρά παιδιά έπειτα από τη χρήση τοπικής αναισθησίας για την ολοκλήρωση κάποιας οδοντιατρικής θεραπείας μπορεί να δαγκώσουν το εσωτερικό των χειλέων ή τη γλώσσα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πληγής ή πρηξίματος στη περιοχή. Μην ανησυχείτε η περιοχή συνήθως επουλώνεται μέσα στις επόμενες 5 περίπου ημέρες ώστοσο η Παιδοδοντίατρος θα σας δώσει οδηγίες για την ανακούφιση του παιδιού ανάλογα με την έκταση του τραυματισμού.

Αιμορραγία μετά από εξαγωγή δοντιού

Η ύπαρξη μικρής αιμορραγίας μετά από εξαγωγή δοντιού είναι αναμενόμενη και φυσιολογική. Ασκήστε πίεση με γάζα στη περιοχή για 30 λεπτά. Παρακολουθήστε το παιδί μετά την εξαγωγή για να αποφευχθεί ο ερεθισμός του τραύματος με το χέρι του ή με τυχόν αντικείμενα. Η λήψη κρύων και μαλακών τροφών επιβάλλεται. Αν η αιμορραγία επιμένει επικοινωνήστε με το ιατρείο.

Προβλήματα από ορθοδοντικά μηχανήματα

Τα παιδιά που φορούν σιδεράκια ή άλλους ορθοδοντικούς μηχανισμούς μπορεί μετά από σπάσιμο συρμάτων ή αγκίστρων να έχουν ενόχληση στα ούλα, στη γλώσσα ή στα μάγουλα.

Προσπαθήστε να τοποθετήσετε ορθοδοντικό κερί στο αιχμηρό τμήμα του μηχανήματος ή καλύψτε το με μια γάζα. Αφαιρέστε το μηχάνημα αν αυτό είναι εφικτό. Αν το σύρμα έχει εισχωρήσει στα μαγουλα στα χείλη ή τη γλώσσα μη το μετακινήσετε και απευθυνθείτε άμεσα στον ορθοδοντικό σας ή τον παιδοδοντίατρο.

Μην αμελείτε τη τακτική στοματική υγιεινή κατά την περίοδο της ορθοδοντικής θεραπείας και τον καθαρισμό ανά 6 μήνες ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα όπως ουλίτιδα αφού τα ορθοδοντικά μηχανήματα κατακρατούν τροφές.

Αλεξανδρα Μάστορα - Παιδοδοντίατρος, Αργυρούπολη
Τραυματισμός δοντιού
Τι πρέπει να κάνω άν σπάσει το δόντι του παιδιού;

Αν βρεθεί το σπασμένο κομμάτι του δοντιού τοποθετείστε το σε νερό ή φυσιολογικό ορό και απευθυνθείτε στον παιδοδοντίατρο, όπου ανάλογα με την περίπτωση είτε θα συγκολλήσει το σπασμένο κομμάτι, είτε θα το αντικαταστήσει με ειδικά υλικά που μιμούνται τους οδοντιατρικούς ιστούς και παρέχουν αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να κάνω αν κάποιο νεογιλό δόντι βγει από τη θέση του;

Αν κάποιο νεογιλό δόντι βγει από τη θέση του ΔΕΝ το επανατοποθετούμε στο στόμα. Η κλινική εξέταση από παιδοδοντίατρο θα καθορίσει πως θα αντιμετωπιστεί το περιστατικό.

Τι πρέπει να κάνω αν κάποιο μόνιμο δόντι βγει από τη θέση του;
  • Ξεπλένετε το δόντι με κρύο νερό, χωρίς να πιάσετε τη ρίζα του
  • Βάζετε το δόντι ξανά στη θέση του στο στόμα και το κρατάτε σταθερό με μια γάζα
  • Εάν δεν μπορεί να συμβεί αυτό τοποθετείστε το δόντι μέσα σε κρύο γάλα
  • Απευθυνθείτε άμεσα στον παιδοδοντίατρο

Η επιμελής στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια επούλωσης του τραύματος.

Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του παιδιού μετά την αποκατάσταση του τραυματισμένου δοντιού;

Για οποιοδήποτε τραυματισμό σε νεογιλά ή μόνιμα δόντια θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση και παρακολούθηση του δοντιού από τον Παιδοδοντίατρο γιατι σε αρκετές περιπτώσεις οι επιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το είδος του τραύματος.

Πηγές: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία, International Association of Dental Traumatology